;
Menu

Name: Concrete Matters

LOCATION: Stockholm

AREA:

COMPLETION YEAR: 2018

CLIENT: Moderna Museet

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Name: NATIONALMUSEUM

LOCATION: STOCKHOLM, SWEDEN

AREA:

COMPLETION YEAR: ONGOING PROJECT

CLIENT: NATIONALMUSEUM

THE BUILDING OF THE NATIONAL MUSEUM IN STOCKHOLM IS BEING RENOVATED FOR THE FIRST TIME IN 148 YEARS AND AF-L ARE PROUD BEING A PART OF THIS WORK. AF-L HAS WORKED WITH LAYOUTS FOR SEVERAL OF THE COLLECTIONS, COLOURS OF THE ROOMS AND WALL CASES IN CO-OPERATION WITH CURATORS FROM THE MUSEUM. PHOTOGRAPHER: LINN AHLGREN
1 2 3 4

Name: ELEMENTICA DATA CENTER

LOCATION: HJORTHAGEN, STOCKHOLM

AREA: 8.000 SQM

COMPLETION YEAR: ONGOING PROJECT

CLIENT: BAHNHOF AB

PROPOSAL FOR A NEW DATA CENTER IN HJORTHAGEN, STOCKHOLM, ON BEHALF OF INTERNET PROVIDER BAHNHOF. THE BUILDING CONSISTS OF THREE VOLUMES, ONE LOWER PART FOR GENERATORS AND TWO HIGHER VOLUMES CONTAINING SERVERS AND AN OFFICE SPACE IN GLASS ON THE ROOF. THE CORE IS MADE OUT OF CONCRETE WHILE THE OUTER SHELL CONSISTS OF A LAYER OF PERFORATED ALUMINUM, CREATING A MOIRÉ EFFECT, A DIGITAL PHENOMENA IN A PHYSICAL FORM. THE DATA CENTER RECOVERS THE HEAT THAT THE HARDWARE PRODUCES AND RETURNS IT TO THE HEATING SYSTEM OF THE CITY THE VOLUME FURTHEST IN THE EAST DIRECTION IS A SUBSTATION, DRAWN BY URBAN DESIGN. UD AND AF-L HAVE CO-OPERATED DURING THE PROCESS OF THE PROJECT TO CREATE A SYNCHRONISED VISION OF THE BUILDING COMPLEX.
1 2 3 4

Name: MEGAMIND

LOCATION: GÄRDET, STOCKHOLM, SWEDEN

AREA: 2.000 SQM

COMPLETION YEAR: 2015

CLIENT: TEKNISKA MUSEET

THE OFFICE WON THE COMPETITION TO DESIGN A NEW SCIENCE CENTER FOR THE MUSEUM OF TECHNICAL SCIENCE IN STOCKHOLM - TEKNISKA MUSEET. IT IS THEIR BIGGEST- EVER INVESTMENT AND ONE OF THE LARGEST IN SWEDISH MUSEUM HISTORY.THE ENVIRONMENT IS MEANT TO AROUSE CURIOSITY ABOUT THE BRAIN AND ITS PROCESSES FOR CHILDREN FROM THREE TO FIFTEEN YEARS OLD. MEGAMIND HAS BEEN DESIGNED AND METICULOUSLY CONCEIVED DOWN TO THE MINUTEST DETAIL IN ORDER TO MAXIMISE ACCESSIBILITY AND CONVENIENCE FOR ALL OUR VISITORS - BOTH LARGE AND SMALL, AND WITH VARYING DEGREES OF FUNCTIONALITY. THE TWO HEMISPHERES OF THE BRAIN ARE BROUGHT INTO PHYSICAL FORM THROUGH TWO VERY DIFFERENT MAIN EXHIBITION VOLUMES - ONE TAUT AND STIFF, THE OTHER SOFT AND UNDULATING. HIGH-TECH IS MIXED WITH LOW-FI EXPERIMENTS, BODILY EXPERIENCES WITH LOGISTICAL CHALLENGES - EVERYTHING TO GIVE THE VISITOR AN EXPERIENCE THAT'S AS PLEASURABLE AND ENRICHING AS POSSIBLE.
1 2 3 4 5 6 7 8

Name: PIONEN, WHITE MOUNTAIN

LOCATION: STOCKHOLM, SWEDEN

AREA: 1200 SQM

COMPLETION YEAR: 2008

CLIENT: BAHNHOF

THE PROJECT TAKES PLACE IN A FORMER ANTI-ATOMIC SHELTER. AN AMAZING LOCATION DOWN UNDER THE GRANITE ROCKS OF THE VITA BERG PARK IN STOCKHOLM. THE CLIENT IS AN INTERNET PROVIDER AND THE ROCK SHELTER WILL HOST SERVER HALLS AND OFFICES. THE STARTING POINT OF THE PROJECT WAS TO CONSIDER THE ROCK AS A LIVING ORGANISM. PHOTO CREDITS: ÅKE E:SON LINDMAN
1 2 3 4 5 6 7 8

Name: La Vecchia Signora

LOCATION: Stockholm

AREA:

COMPLETION YEAR: 2017

CLIENT: La Vecchia Signora

Interior design for restaurant in Södermalm Stockholm with artworks by Sophie Tottie. PHOTO CREDITS: ÅKE E:SON LINDMAN
1 2 3 4 5

Name: Agnes

LOCATION: KUNGSHOLMEN, STOCKHOLM

AREA: 150 SQM

COMPLETION YEAR: 2016

CLIENT: OMNIA

IN DECEMBER 2016, RESTAURANT AGNES OPENED IT'S DOORS AT KUNGSHOLMEN IN STOCKHOLM. THE CONCEPT FOR THE RESTAURANT AGNES WAS MUCH INSPIRED BY SWEDISH ARTIST LARS ENGLUND. THE ORGANIC GLASS FIBRE LAMPS IN THE CEILING ARE ACTUALLY MADE USING THE SAME MOULD AS ENGLUND DID IN THE 70'S FOR THE PANELS ON POLISHUSET, WHICH IS LOCATED CLOSE TO THE RESTAURANT. ALSO THE PATTERN ON THE FLOOR IS INSPIRED BY AN ENAMEL FACADE THAT ENGLUND MADE IN THE 60'S. OTHER ARTISTS ALSO INVOLVED IN THE PROJECT ARE ILJA KARILAMPI AND SIMON MULLAN. PHOTO CREDITS: ÅKE E:SON LINDMAN
1 2 3 4 5 6

Name: FILIPPA K

LOCATION: BERLIN, COPENHAGEN

AREA:

COMPLETION YEAR: 2012

CLIENT: FILIPPA K

A LONG TERM COLLABORATION TOGETHER WITH THE MAJOR SWEDISH FASHION BRAND FILIPPA K. THE OFFICE IS DEVELOPING A NEW STORE CONCEPT AND DESIGNING NEW SHOPS AND SHOPS IN SHOPS THROUGH EUROPE. CLEAN, SIMPLE FORMS WITH WARM WOODEN DETAILS COMBINED WITH STEEL, ARE USED IN THE CONCEPT TO EXPOSE CLOTHES IN A SCANDINAVIAN ATMOSPHERE WITH A CLEAR FLOW. PHOTO CREDITS: ÅKE E:SON LINDMAN
1 2 3 4 5 6 7 8