;
Menu

Name: MEGAMIND

LOCATION: GÄRDET, STOCKHOLM, SWEDEN

AREA: 2.000 SQM

COMPLETION YEAR: 2015

CLIENT: TEKNISKA MUSEET

THE OFFICE WON THE COMPETITION TO DESIGN A NEW SCIENCE CENTER FOR THE MUSEUM OF TECHNICAL SCIENCE IN STOCKHOLM - TEKNISKA MUSEET. IT IS THEIR BIGGEST- EVER INVESTMENT AND ONE OF THE LARGEST IN SWEDISH MUSEUM HISTORY.THE ENVIRONMENT IS MEANT TO AROUSE CURIOSITY ABOUT THE BRAIN AND ITS PROCESSES FOR CHILDREN FROM THREE TO FIFTEEN YEARS OLD. MEGAMIND HAS BEEN DESIGNED AND METICULOUSLY CONCEIVED DOWN TO THE MINUTEST DETAIL IN ORDER TO MAXIMISE ACCESSIBILITY AND CONVENIENCE FOR ALL OUR VISITORS - BOTH LARGE AND SMALL, AND WITH VARYING DEGREES OF FUNCTIONALITY. THE TWO HEMISPHERES OF THE BRAIN ARE BROUGHT INTO PHYSICAL FORM THROUGH TWO VERY DIFFERENT MAIN EXHIBITION VOLUMES - ONE TAUT AND STIFF, THE OTHER SOFT AND UNDULATING. HIGH-TECH IS MIXED WITH LOW-FI EXPERIMENTS, BODILY EXPERIENCES WITH LOGISTICAL CHALLENGES - EVERYTHING TO GIVE THE VISITOR AN EXPERIENCE THAT'S AS PLEASURABLE AND ENRICHING AS POSSIBLE.
1 2 3 4 5 6 7 8

Name: ELEMENTICA DATA CENTER

LOCATION: HJORTHAGEN, STOCKHOLM

AREA: 8.000 SQM

COMPLETION YEAR: ONGOING PROJECT

CLIENT: BAHNHOF AB

PROPOSAL FOR A NEW DATA CENTER IN HJORTHAGEN, STOCKHOLM, ON BEHALF OF INTERNET PROVIDER BAHNHOF. THE BUILDING CONSISTS OF THREE VOLUMES, ONE LOWER PART FOR GENERATORS AND TWO HIGHER VOLUMES CONTAINING SERVERS AND AN OFFICE SPACE IN GLASS ON THE ROOF. THE CORE IS MADE OUT OF CONCRETE WHILE THE OUTER SHELL CONSISTS OF A LAYER OF PERFORATED ALUMINUM, CREATING A MOIRÉ EFFECT, A DIGITAL PHENOMENA IN A PHYSICAL FORM. THE DATA CENTER RECOVERS THE HEAT THAT THE HARDWARE PRODUCES AND RETURNS IT TO THE HEATING SYSTEM OF THE CITY THE VOLUME FURTHEST IN THE EAST DIRECTION IS A SUBSTATION, DRAWN BY URBAN DESIGN. UD AND AF-L HAVE CO-OPERATED DURING THE PROCESS OF THE PROJECT TO CREATE A SYNCHRONISED VISION OF THE BUILDING COMPLEX.
1 2 3 4

Name: NATIONALMUSEUM

LOCATION: STOCKHOLM, SWEDEN

AREA:

COMPLETION YEAR: ONGOING PROJECT

CLIENT: NATIONALMUSEUM

THE BUILDING OF THE NATIONAL MUSEUM IN STOCKHOLM IS BEING RENOVATED FOR THE FIRST TIME IN 148 YEARS AND AF-L ARE PROUD BEING A PART OF THIS WORK. AF-L HAS WORKED WITH LAYOUTS FOR SEVERAL OF THE COLLECTIONS, COLOURS OF THE ROOMS AND WALL CASES IN CO-OPERATION WITH CURATORS FROM THE MUSEUM. PHOTOGRAPHER: LINN AHLGREN
1 2 3 4

Name: DOME THEATRE

LOCATION: STOCKHOLM

AREA: 1180 SQM

COMPLETION YEAR: 2017

CLIENT: THE NATIONAL MUSEUM OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

PROPOSAL FOR A NEW DOME THEATRE ON BEHALF OF THE NATIONAL MUSEUM OF SCIENCE AND TECHNOLOGY. THE IDEA BEHIND THE DOME IS FOR IT TO BE USED FOR EDUCATIONAL PURPOSES, THEREFORE THE BUILDING IS ORGANISED INTO TWO PARTS. ONE TO PREPARE BEFORE THE SCREENING WITH AN INTRODUCTION OR LECTURE RELATING TO WHAT TO COME. THE SECOND TO HAVE THE POSSIBILITY FOR DISCUSSION AFTERWARDS AND REFLECT ON THE THEME OF THE DAY.
1 2 3

Name: SAINT-CRIC

LOCATION: BORDEAUX, FRANCE

AREA: 220 SQM

COMPLETION YEAR: ONGOING

CLIENT: CHÂTEAU FONTAINE-SAINT-CRIC

ONGOING PROJECT. EXTENSION OF A WINERY IN THE VILLAGE OF SAINT-CRIC, BORDEAUX, FRANCE.
1

Name: GASKLOCKA 1 - SERVER HALL / CONCERT HALL

LOCATION: NORRA DJURGÅRDSSTADEN, STOCKHOLM, SWEDEN

AREA: 10 000 SQM

COMPLETION YEAR: 2013

CLIENT: BAHNHOF AB

STUDY FOR BAHNHOF AB. THE CREATION OF A NEW SERVER HALL AND CONCERT HALL COMBINES A PUBLIC AND A PRIVATE PROGRAM IN FERDINAND BOBERG'S BEAUTIFUL GASHOLDER, GASKLOCKA 1, FROM 1893. THE EXTRERNAL STRUCTURE IS LEFT ENTIRELY UNTOUCHED AND THE NEW PROGRAMS ARE FITTED INSIDE WITH ITS OWN LOADBEARING STRUCTURE. A SLIT IN THE INSERTED STRUCTURE ALLOWS FOR THE FULL DRAMA OF THE HEIGHT, THE EXISTING STRUCTURE AND THE GLAS FLOOR CONCERT HALL AT THE TOP TO BE EXPERIENCED DIRECTLY FROM THE ENTRANCE. PHOTO CREDITS: ROGER SCHEDERIN/WWW.STUDIOLIGHTHOUSE.SE
1 2 3 4 5 6 7 8

Name: ETT TAK FÖR ALLA

LOCATION: STOCKHOLM, SWEDEN

AREA:

COMPLETION YEAR: 2013

CLIENT: STOCKHOLM MUNICIPALITY

COMPETITION ENTRY FOR AN ADAPTABLE SYSTEM OF PAVILIONS, MEANT TO BE USED FOR MANY DIFFERENT TYPES OF PROGRAMS THROUGHOUT THE CITY. THE ROOF IS SEPARATED FROM THE REST OF THE STRUCTURE AND PROVIDES A UNIFIED EXPRESSION AND BASIC SHELTER, ALLOWING FOR THE MODULES UNDERNEATH TO BE VARIED AND OF A SIMPLER NATURE.
1 2 3 4 5 6 7

Name: FLYTTBLOCKEN

LOCATION: STOCKHOLM, SWEDEN

AREA:

COMPLETION YEAR: 2013

CLIENT: STOCKHOLM MUNICIPALITY

COMPETITION ENTRY FOR AN ADAPTABLE SYSTEM OF PAVILIONS, MEANT TO BE USED FOR MANY DIFFERENT TYPES OF PROGRAMS THROUGHOUT THE CITY. THE BASIC MODULE IS A FACETED 8 SQM STRUCTURE INSPIRED BY THE HUGE BLOCKS OF STONE THAT WERE MOVED ABOUT BY THE INLAND ICE AND CAN NOW BE FOUND SCATTERED ALL OVER THE SWEDISH LANDSCAPE. THANKS TO THE ASYMMETRICAL FACETS IMMENSE DIVERSITY CAN BE ACHIEVED WHEN SEVERAL MODULES ARE COMBINED INTO A LARGER STRUCTURE, EVEN THOUGH JUST ONE MODULE IS REPEATED AND ROTATED.
1 2 3 4 5 6

Name: MALM, JØSSINGFJORDSENTERET

LOCATION: JØSSINGFJORD, NORWAY

AREA: 2160 SQM

COMPLETION YEAR: 2011

CLIENT: SOKNDAL MUNICIPALITY

COMPETITION ENTRY FOR A NEW MINING MUSEUM, JØSSINGFJORDSENTERET, IN SOUTH WEST NORWAY. THE INTENTION WAS TO CREATE A SITE SPECIFIC BUILDING WHICH REFLECTS THE VERTICAL DYNAMICS OF THE FJORD AND INTERACTS WITH THE EXISTING POWERSTATION THROUGH A CLEAR FORM LANGUAGE INSPIRED BY INDUSTRIAL BUILDINGS. THE LARGE ATRIUM AND EXHIBITION SPACES HAVE RESTRICTED HEATING TO CONNECT MORE TO THE NATURE OUTSIDE AND SAVE LARGE AMOUNTS OF ENERGY.
1 2 3 4 5 6 7 8

Name: FASHION MUSEUM, OMOTESANDO

LOCATION: OMOTESANDO, TOKYO, JAPAN

AREA: 5000 SQM

COMPLETION YEAR: 2010

CLIENT:

COMPETITION ENTRY FOR NEW FASHION MUSEUM IN OMOTESANDO, TOKYO.
1 2 3

Name: BAHNHOF, ROTEBRO

LOCATION: ROTEBRO

AREA: 2800 SQM

COMPLETION YEAR: 2017

CLIENT: BAHNHOF

PROPOSAL FOR A NEW DATA CENTER IN ROTEBRO, OUTSIDE STOCKHOLM, ON BEHALF OF BAHNHOF. THE BUILDING WOULD BE A LANDMARK, WITH ITS HIGH TOWER, SEEN FROM THE COMMUTER TRAINS PASSING THROUGH THE AREA.
1 2 3

Name: HAMN HAV HIMMEL

LOCATION: HUDIKSVALL, SWEDEN

AREA: 6000 SQM

COMPLETION YEAR: 2008

CLIENT: HUDIKSVALL MUNICIPALITY

COMPETITION ENTRY FOR A NEW SWIMMING POOL, WHICH WOULD BE THE STARTING POINT FOR A NEW RESIDENTIAL AREA ON A FORMER DOCK IN HUDIKSVALL. THE BUILDING CONSISTS OF THREE DISTINCT VOLUMES FORMED ACCORDING TO SPECIFIC FUNCTIONS AND FRAMING SPECIFIC VIEWS. THE TOP VOLUME REACHES A MAGNIFICENT VIEW TOWARDS OPEN WATER.
1 2 3 4 5

Name: HÖRNET

LOCATION: ÄNGELHOLM, SWEDEN

AREA:

COMPLETION YEAR: 2009

CLIENT:

COMPETITION ENTRY FOR NEW PUBLIC BATH IN ÄNGELHOLM
1 2 3 4 5

Name: ASSYRISKA KULTURHUSET

LOCATION: SÖDERTÄLJE, SWEDEN

AREA: 2300 SQM

COMPLETION YEAR:

CLIENT: ASSYRISKA FÖRENINGEN, SÖDERTÄLJE

1 2

Name: Concrete Matters

LOCATION: Stockholm

AREA:

COMPLETION YEAR: 2018

CLIENT: Moderna Museet

Exhibiton design for Concrete MAtters, art from South America 1930-1970
1 2 3 4 5 6 7 8 9